Sunday, 18 December 2011

BISKUT BADAM COKLAT CHIP


                                                     ini adalah biskut yang di campur koko powder


  • 2 cawan gula halus
  • 1/2 buku butter SCS masin (bungkusan kecil) atau anggaran satu cawan
  • 1 cawan minyak masak
  • 1/2 cawan badam cincang di goreng kering dalam kuali dulu supaya ranggup
  • 2 cawan coklat chip HERSHEY'S (saya pilih cokelat chip ini kerana rasanya lebih sedap)
  • 4 cawan tepung serbaguna
  • sebiji telur
  • 1 sudu cream of tartar (banyak dijual di pasaraya. harga cuma dari RM0.99-1.50 je satu.
  • 1 sudu teh beaking powder
  • 1 sudu teh esyen vanilla

CARA-CARA

Satukan gula halus, butter dan telur di dalam mangkuk pengadun dan adun hingga sebati.
kemudian tambah minyak masak, dan cream of tartar. gaul rata.
Selepas itu masukkan susu tepung, beaking powder dan esyen vanilla.
Tambah tepung dan garam. gaul hingga adunan sebati.
Akhir sekali masukkan badam cincang bersama coklat chip itu.
adunan yang sudah siap akan sedikit lembik.
Sediakan loyang yang telah di sapu mentega supaya biskut tudak melekat apabila masak nanti.
Dengan menggunakan sudu, sudukan adunan dan atur di atas loyang pembakar. jarakkan sedikit kerana biskut akan mengembang.
Kemudian bolehlah dibakar selama 20-25 minit pada suhu 180 darjah sehingga warna biskut bertukar menjadi perang keemasan.

GARENTI JADI DAN RANGGUP!!!!

No comments:

Post a Comment