untuk dijadikan nasi bubur
- setengah ekor ayam
- air untuk merebus ayam anggaran 1.5 liter.
- 3 ulas bawang putih
- 1 ulas bawang merah
- 4cm kulit kayu manis
- 4 kuntum bunga cengkih
- sekuntum bunga lawang
- 3 biji buah pelaga
- 2 kiub pati lembu knorr
- 1 kiub sup bunjut knorr
- 5cm halia
- seikat daun sup di potong2. Separuh di letak dalam kuah sup
- segenggam lada jarum
- 1/4 bungkus bee hoon digoreng
- bawang goreng secukupnya
- ikan bilis halus(ikut suka)-kalau yang kasar rasanya masin dan kurang sedap
- 2 biji limau nipis
- 2 sudu cuka
- sedikit gula
- sedikit garam
- minyak masak secukupnya
CARA-CARA
- Ayam di rebus dalam periuk.Biarkan terendam.Rebus sehingga ayam empuk.
- Setelah empuk,keluarkan ayam dan gaulkan ayam dengan halia yang telah ditumbuk.
- panaskan minyak dan goreng ayam sehangga agak garing dan angkat. Setelah sejuk, carik-carikkan isi ayam tersebut.hidangkan.
- di dalam pariuk lain, panaskan sedikit minyak. tumiskan kulit kayu manis, bunga cengkih,bunga lawang dan buah pelaga. Setelah berbau wangi tambah bawang putih dan bawang merah yang telah dimayang.tumis sehingga bawang agak garing.
- Masukkan air rebusan ayam tadi. jika suka kuah banyak, bolehlah ditambah air.
- Bila sudah menggelegak, masukkan kiub pati lembu, kiub sup bujut,sedikit daun sup dan perisakan dengan garam. angkat. Kalau suka boleh tambah ajinomoto.
- Untuk membuat air lada, tumbuk segenggam lada hingga lumat. tambah cuka, sedikit garam dan sedikit gula. Siap.
- Didalam minyak yang agak banyak, gorengkan beehoon. setelah kembang angkat. Hidangkan.
- Limau nipis dipotong 6. Hidangkan.
- setelah semua siap dimasak, sediakan mangkuk dan sendukkan nasi bubur, hiaskan dengan ayam,bee hoon goreng, bilis goreng, hirisan limau nipis, daun sup, bawang goreng dan air lada. Akhir sekali curahkah kuah sup diatas nasi tadi.
- Sangat enak dimakan panas-panas.
cubalah! PASTI TAK MENYESAL
No comments:
Post a Comment